偽基百科:而家嘅破壞

來自偽基百科
跳去導覽 跳去搵嘢
注意!正經文!

Caution.gif本文唔係惡搞、搞笑嘅條目,內容涉及偽基百科嘅政策,或者係重要嘅聲明,請以認真嘅態度對待。如有任何疑問,可至偽基社群求助。


兩名疑似破壞者正被處決中。

本頁用於上報違反偽基法規或破壞條目之行為。

  • 如果只是編輯衝突、或是對條目的意見相左,請在該條目的討論頁解決或找管理員申請調解
  • 如果你發現明顯的破壞,你可先回退受破壞之頁面。
  • 如果破壞反覆出現,請不要不停回退(會形成反生產性編輯戰);嘗試理性解決,再於本頁面回報。
  • 如果你主導該破壞而被回退,請立即停止破壞,而不要在此提報另一方為破壞者。

如與該用戶溝通無效(匿名用戶/傀儡用戶請直接提報以節省資源),請用下面的按鈕回報破壞。不要嘗試和破壞者起鬨,管理員會有很大機率行「喧嘩兩成敗」(如右圖示)。
破壞者一經確定,管理員會嘗試修復受影響之頁面,並和不聽話的廚房等一併封禁,贈予公海船票乙份並送進朋友樂園裏。

提報前可參閱偽基百科:活躍破壞者名單偽基百科:歷史破壞者名單

要找個別管理員,請見偽基百科:管理員名單

要提供對管理員的建議,請到偽基百科:對管理員嘅意見同埋建議

Bouncywikilogo small.gif
為咗混淆視聽、並照顧嗰d冇熱情且幽默感退化嘅人們,中文維基百科有一個主題關於:Wikipedia:當前的破壞



回報區[編輯]